HOMEFILOSOFIEPAARDENTAALLESSENWINKELFOTO'SLINKSAGENDACONTACT
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ

Hoe vang je een paard.

 

Een paard heeft een natuurlijk geprogrammeerd instinct om te vluchten voor roofdieren en ander gevaar. Dit instinct is waar een paard tegen moet vechten, om zich bijvoorbeeld in de wei te laten vangen. Wanneer een paard van je wegrent als je hem wilt vangen, dan is dit puur uit zelfbehoud en niet iets om hem kwalijk te nemen.

 

Aan ons de taak om de mening van het paard rondom het vangen te veranderen.

 

Wanneer je alleen maar naar je paard toe gaat als je iets van hem wilt en druk op het halster zet als je hem eenmaal hebt,  creëer je zelf een probleem rondom het vangen.

 

Doe het tegenovergestelde en je paard zal zijn mening over jou bijstellen als hij je ziet komen.

 

De beste manier om je paard van mening te laten veranderen, is door naar hem toe te gaan in zijn wei of paddock en met hem te spelen. Dit is waar de Seven games voor ontworpen zijn. Doe hem een halster met een leidtouw om en speel de Friendly game, door hem met het andere eind van het leidtouw een goede aai beurt te geven tot het duidelijk is dat hij er van geniet.

Gooi het touw daarna ritmisch over verschillende delen van zijn lijf tot hij er niets meer om geeft. Geef hem dan weer een lekkere aai beurt met het touw. Zorg ervoor dat je het aan beide zijden doet. Als hij zich zorgen maakt en onrustig/alert wordt, blijf je gewoon glimlachen en laat je het touw losjes hangen zodat hij zich wat kan bewegen en zich settelt.

Ga aan het eind van het touw staan met je gezicht naar je paard en maak een spel van afstand en benadering. Paarden blijven in leven door veel aandacht te schenken aan afstand en benadering en de intentie van een roofdier te lezen. Kijk op hoeveel manieren (snel wandelend, hinkend, springend, enz), richtingen en snelheden je je paard kunt benaderen zonder dat hij zich beweegt of een spier vertrekt, en aai hem dan weer met het touw. Deze procedure wordt gewenning door progressieve desensibilisatie genoemd. Je werkt niet alleen aan het makkelijker maken van het vangen van je paard; je ontwikkelt comfort en vertrouwen.

 

Tijdens een volgende sessie, herhaal je de eerste en probeer je het met een langer touw (misschien één van 7 meter lang). Simuleer vrijheid, maar met een veiligheidsnet voor correctie. Bij de derde sessie zou het mogelijk moeten zijn over te gaan zonder touw in een kleinere ruimte (Paddock) die niet groter is dan 20 meter. Als je door gaat zonder halster en touw, doe dan alsof je het mèt halster en touw doet. Als hij weg rent, maak je het oncomfortabel voor hem. Werp het halster/touw herhaaldelijk naar zijn achterhand tot hij zich naar je toe draait. Zodra hij zich naar je toe draait, glimlach je naar hem en heet je hem welkom. Sta hem toe het halster en leidtouw te ruiken en speel er de Friendly game mee. Speel dit spel voor zeven sessies op een rij zonder fouten, tot je paard het in de gaten heeft. Dit is hoe we het probleem rondom het moeilijk vangen van je paard oplossen.

Voor meer uitdagende gevallen en een lange termijn oplossing, ga je naar de volgende stap in het natuurlijk paarden training programma.

 

Hoe vang je een paard door er anders naar te gaan kijken.

Zet een gesloten zone op – Een kleine paddock waar je paard niet in kan, tenzij jij het hek open maakt. In deze zone moet het enige voer en water zijn dat hij kan vinden. Laat hem hier twee maal per dag in, alleen lang genoeg om te eten en te drinken wat hij nodig heeft. Probeer dit 1 à 2 weken elke dag zonder uitzondering, tot hij je credit geeft voor het verstrekken van deze levensverlengende stoffen. De tijd daarna laat je hem raden. Laat het hek open of gesloten naar jouw goeddunken. Je paard zal naar je gaan uitkijken en naar je toe rennen als hij je ziet. Dit mislukt nooit, zelfs met wilde paarden, dus geef het niet op!

                                  

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen.

Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.