HOMEFILOSOFIEPAARDENTAALLESSENWINKELFOTO'SLINKSAGENDACONTACT
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ

Bokkend paard.

 

Sommige paarden bokken uit angst, dit  gebeurt meestal als er iets om hun middel gebonden zit, zoals een zadel en een ruiter. Paarden die niet echt voorwaarts zijn, bokken vaak uit weerstand.

 

Je kunt het verschil zien tussen angstig bokken en opstandig bokken omdat het angstige bokken razendsnel en gewelddadig is, terwijl de opstandige bok enigszins uit voorbedachten rade lijkt te gebeuren.

 

Angstig bokken.

De sleutel om het bokprobleem op te lossen hangt af van de reden van zijn gedrag. Voor angstige paarden is de sleutel om een relatie op te bouwen waarin hij je vertrouwt.  De dvd’s Natural Attraction en Horsenality (deze gaan over het begrijpen en hoe te werken met het persoonlijkheidstype van je paard) zijn beiden erg handig om te leren hoe je vertrouwen ontwikkelt tussen jou en je bokkende paard. Als je eenmaal weet hoe je zijn vertrouwen kunt krijgen, dan moet je leren hoe je met hem kunt communiceren door gebruik van lichaamstaal – een taal die paarden verstaan. De Seven games hebben deze lichaamstaal ontcijferd zodat je deze kunt gebruiken om met je paard te communiceren zonder angst en verwarring te zaaien. Dit is handig voor alle paarden problemen, niet alleen voor bokkende paarden. De Seven games leren je hoe je je paard kunt helpen over zijn angst voor bepaalde dingen te komen en om hem te laten bewegen op een manier die veel constructiever is dan longeren. Het leert je paard de elementen van veel manoeuvres en het wijst je de weg hoe je jouw paard kunt voorbereiden zodat hij de noodzaak er niet meer van inziet om te bokken.

 

Bokken als een daad van verzet.

 

Als je een opstandig paard hebt, moet hij leren je te vertrouwen en te respecteren, maar je strategieën zullen anders zijn dan die van een angstig paard. Natural Attraction en Horsenality zijn zeer hulpvolle dvd’s. De Calm Ride dvd zal je de strategieën tonen om je paard te motiveren en voorwaarts te gaan zonder hem te pushen. Dat is belangrijk omdat deze paarden negatief reageren als ze gepusht worden en zelfs nog erger als je sporen of een zweep gebruikt om ze te bestraffen. Het doel is om je paard te laten stoppen met bokken door hem geen reden te geven om te bokken – en dat begint met zijn verstand en zijn emoties.

Een relatie en communicatie gebaseerd op de Parelli natuurlijke manier zal je helpen je doel te bereiken met als resultaat een paard dat niet meer bokt.

                                  

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen.

Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.