HOMEFILOSOFIEPAARDENTAALLESSENWINKELFOTO'SLINKSAGENDACONTACT
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ

Biografie Linda Parelli

Wanneer mensen Linda´s Parelli verhaal horen willen ze altijd weten hoe het in vredesnaam mogelijk is dat een dressuurruiter uiteindelijk terecht komt bij een cowboy als Pat Parelli. 
Linda legt uit ´als ik niet een paard had gehad wat me tot wanhoop had gedreven, dan was ik nooit naar Pat Parelli gegaan voor advies. Maar al twee jaar worstelde ik met een volbloed waarvan men zei hem beter te verkopen aan een echte kerel of hem te laten afmaken.
 
Ik heb werkelijk alle mogelijke hulpmiddelen geprobeerd om hem onder controle te krijgen: chambons, martingalen, bijzetteugels, neusriemen en allerlei verschillende bitten.
 
Ondanks al deze hulpmiddelen ging hij nog steeds helemaal door het lint, hij sloeg op hol, steigerde en flipte volledig. Zie je het voor je? Het was verschrikkelijk en levensgevaarlijk elke keer dat ik op hem reed.


Toen zag Linda Parelli – op dat moment nog Linda Paterson – een video van Pat waarop hij hoofdstelloos aan het rijden was. Iets zei me dat deze cowboy mijn laatste kans was’ en ze schreef zich in voor een Parelli paardentraining clinic. Ze verscheen op de clinic met een hele waslijst aan problemen.

Ze kreeg nooit de gelegenheid om Pat de lijst te laten zien want binnen vijf minuten had ze geleerd dat paarden vluchtdieren zijn die worden gedreven door hun instinct en dat, wanneer ze zich bedreigd, gevangen of onveilig voelen, ze alles zullen doen om te kunnen ontsnappen. 
Plotseling begreep ze dat haar paard niet met opzet ongehoorzaam was maar dat hij simpelweg zijn instincten volgde.
 
Linda geeft aan dat die betreffende Parelli paardentraining clinic alles veranderde tussen haar en haar paard.

Tot op de dag van vandaag kan Linda op dit paard rijden zonder hoofdstel en zadel…hetzelfde paard wat nog niet gestopt kon worden met $200 aan gadgets om zijn hoofd gebonden.

We vroegen Linda waarom ze niet meer mee doet aan wedstrijden, ze antwoordt: 
Het is op dit moment niet belangrijk voor me. Ik win liever het hart van mijn paard en ik wil me blijven focussen op het ontwikkelen van mijn paarden savvy. Ook wil ik onze Savvy Club de beste Natural Horsemanship club van de wereld maken.

De laatste tijd besteed ik het grootste gedeelte van mijn tijd aan het op papier zetten van wat Pat onderwijst, zodat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot deze waardevolle informatie. 
Ik heb zoveel meer plezier met mijn paarden en heb meer bereikt dan ik ooit voor mogelijk had gehouden, dat wil ik graag delen.

Ik wil graag dat mensen weten dat je geen natuurtalent hoeft te zijn, je hoeft niet stoer zijn en het duurt zeker geen jaren voordat je resultaat ziet. 
Wat je nodig hebt is passie, wilskracht en toegang tot een fenomenale leraar die bereid is zijn kennis te delen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is omdat het is stap voor stap is opgebouwd, van de basis tot het allerhoogste niveau.

Parelli Natural Horse training - welke eigenlijk helemaal niet gaat over paarden trainen. 
Het is veel meer een mensen training programma, een ontdekkingsreis over relatie en zelfbewustzijn. Laten we het dus natural horsemanship noemen in plaats van horse training – heeft mijn leven veranderd. Letterlijk. En op zoveel verschillende manieren. Ik wil dat graag delen met zoveel mogelijk mensen en paarden.

Paardrijden – in welke tak van sport dan ook: Western, Engels, Dressuur, Springen of elke andere willekeurige discipline – zou nooit stressvol mogen zijn voor paard of ruiter. 
Het moet juist plezierig en natuurlijk zijn voor beiden.

Here’s to happy horses and happy riders!

                                  

Parelli natural horsemanship a natural approach to horse training.