HOMEFILOSOFIEPAARDENTAALLESSENWINKELFOTO'SLINKSAGENDACONTACT
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻ

Help! Mijn paard is te slim!

Hoe word ik beter voor mijn Left-Brain paard.

Door Linda Parelli

Zij kunnen Cool, kalm en vol zelfvertrouwen zijn en zij leren snel. Maar....  ze kunnen ook eigenwijs, gemakkelijk verveeld, oncoöperatief, pushend, mondig, dominant, agressief  en veel te slim voor ons zijn, tot we genoeg kennis en vaardigheden hebben!

Er was een tijd dat ik dacht dat Right-Brain paarden een flinke uitdaging waren. Maar hoe meer ik leer en verbeter, hoe meer ik erachter kom dat Left-Brain paarden zelfs een nog grotere uidaging kunnen zijn. Right-Brain paarden willen in ieder geval nog bewegen.

Right-Brain paarden zijn angstig, onzeker, schrikachtig en impulsief. Ze ontploffen snel en het duurt lang voor ze rustig worden. Als je eenmaal weet hoe je hun explosieve patronen moet interpreteren en hun zelfvertrouwen op moet bouwen worden ze gewillig en nieuwsgierig. Left-Brain paarden aan de andere kant kunnen je erg uittesten omdat ze niet geïntimideerd zijn, erg veel zelfvertrouwen hebben en continue werken aan hun positie in de rangorde.

Pat vertelt hier geweldige verhalen over... bedenk een kudde van 10 paarden waarvan jouw paard de zielige nummer 10 is. Hij drinkt als laatste, wordt weg van zijn voer geduwd en is de hele dag druk bezig met uit kijken voor de nummer 1 tot en met de nummer 9 omdat zij hem constant uit hun ruimte pushen. Dan op een zaterdag hoort hij het hek piepen als je het open maakt en kom jij in de wei. Hij wrijft zijn hoeven tegen elkaar en denkt: "Oh boy... daar komt nummer 11! En dat is als hij slechts nummer 10 is; stel je eens voor dat hij de nummer 1 zou zijn!!

Ben je wel eens door de staart van je paard in het gezicht geraakt en dacht je toen: "Ik vraag mij af of dit een ongelukje was?" Wat denk je als hij langzaam op de slang gaat staan of op je teen, of je met zijn hoofd aan de kant duwt? Als Pat erover praat dat paarden spelletjes met je spelen, dan heeft hij het over dit soort paarden! Het is niet je middelmatig timide kleine prooidier, dit paard doet de dingen op zijn manier. Hij is erg gemotiveerd door voer, uiterst eigenwijs en soms ronduit agressief.

Vraag niet te veel en het zal allemaal goed gaan.

Zolang je niet te veel vraagt, zullen de dingen waarschijnlijk prima gaan. Deze kalme karakters geven geen grote uitbarstingen van energie en zijn niet erg schrikachtig. Meestal houden ze van buitenritten en raken ze stom verveeld in de arena (rijbak). Ze leren graag nieuwe dingen en zijn verveeld door dagelijkse repetities en vooral cirkels! Hoe kun je zien dat ze verveeld zijn? Lage energie, kribbige uitdrukking, opstandig, staartzwaaiend, bokkend.  Ja bokkend! Natuurlijk kost dat wel energie maar het duurt meestal maar een of twee bokken voor hij je ervan overtuigd heeft dat galopperen niet zo'n goed idee is. Deze paarden zijn meester in het frustreren en intimideren om het zo voor elkaar te krijgen dat je weinig van hem vraagt en niet zo veel gaat rijden.
Je moet hem geïnteresseerd zien te krijgen in wat je wilt doen. Als je hem fysiek vertelt dingen te doen zonder zijn hersenen erbij te betrekken raak je verstrikt in een gevecht.  Gewoonlijk zoeken ruiters hun toevlucht tot sporen en zwepen, maar ook al lijkt het in het begin te werken, het zal niet lang duren voor je paard meer manieren vindt om je te ontmoedigen inclusief je aan te vallen als je hem komt halen. Frustratie kan voor je het weet in een gevecht uitmonden en voor een paard zijn wij geen match. Als deze paarden agressief worden, heb je een groot probleem. Ze hebben geleerd dat ze je kunnen domineren en wat in het begin onschuldige duwtjes lijken, zijn testen om te kijken hoe ver hij kan gaan.

Deze paarden forceren en bestraffen is geen goed idee, omdat ze snel ontdekken dat vrouwen vrij makkelijk te intimideren zijn, terwijl mannen meer van ze gedaan krijgen. Van sommige van deze paarden wordt gezegd dat ze "een hekel hebben aan mannen." Je moet leren hoe je hun respect en vriendschap wint. Het gaat over liefde, taal en leiderschap in gelijke dosering met een portie spel en plezier.
Denk als een paard.... Dit paard.

Door kudde gedrag en dominantie spelletjes te observeren zul je misschien geschokt zijn over hoe ruw paarden kunnen zijn. Ze jagen elkaar op, trekken stukken vel open en komen tot rust en grazen of krauwen elkaars rug. De sleutel is om te beginnen met een sterke relatie omdat ze lid zijn van de zelfde kudde, ze spelen samen en brengen veel tijd met elkaar door - niets eisende tijd.

Denk nu aan hoe mensen meestal met paarden omgaan. Wij beslissen vandaag wanneer we gaan rijden, we hebben slechts een bepaalde hoeveelheid tijd en dus zijn we vrij rechtlijnig. Vang het paard, opzadelen, naar de rijbak om iets te oefenen... met een vrij onwillig paard. Het is interessant hoe snel een paard vergeet wie ze voert; ze krijgen het gevoel dat we maar een ding willen. Dus waar je mee moet beginnen is een denk proces. Denk er aan wat voor je paard belangrijk zal zijn.

Als je ons programma hebt bestudeerd, heb je geleerd dat veiligheid, comfort, spel en voer in deze volgorde belangrijk zijn voor paarden. Tot ze zich veilig voelen maken ze zich niet druk om hun comfort. Tot ze zich veilig en comfortabel voelen zijn ze niet geïnteresseerd in spel. En dan hebben ze zin in spel, voer werkt dan als een beloning! Het probleem is dat de meeste mensen de volgorde van deze benodigdheden niet begrijpen en voer gebruiken om sceptische paarden een trailer in te lokken en meer en meer ongemak (sporen, zwepen, geweld) gebruiken om ongeïnteresseerde paarden beter te laten presteren. Het resultaat is hetzelfde: het werkt niet. Als je weet dat je paard Left-Brain, zelfverzekerd en dominant is, dan zijn veiligheid en comfort geen issue.... maar wel spel en voer!
Als paarden een dominantie spel met elkaar spelen, spelen ze spellen. Als ze op jou pikken en je uitspelen, spelen ze een spel en winnen ze met grote cijfers als ze je emotioneel kunnen raken. Roofdieren ongeduldig, moe, angstig en gefrustreerd genoeg maken waardoor ze opgeven, is een overlevingsmethode die prooidieren miljoenen jaren heeft laten overleven.
Als ze de emotie in je zien opkomen, weten ze dat succes dichtbij is. Dus je moet leren niet emotioneel te worden, je kunt niet doen alsof omdat ze dat merken. Het antwoord ligt daarom in meer kennis en vaardigheden en dat doen wat hij niet verwacht.

Verras je paard.

Wat verrast je paard? Een van de eerste dingen is het tegenovergestelde doen van wat hij verwacht. Onthoudt dat Left-Brain paarden mensen kunnen lezen als een boek en ze zijn zich terdege bewust van onze patronen en gewoontes. Mensen hebben de neiging gewoontedieren te zijn, vooral met paarden. In feite is veel mensen geleerd om A, B, C, ... te doen - vang het paard, borstel hem, zadel hem op, doe het hoofdstel aan, stijg op, rijdt hem rond in de rijbak, enz.  Paarden zijn experts in het weten wat er gebeurt voordat er wat gebeurt. Vrij snel zullen ze dingen ruim van tevoren ontwijken en plaatsen ze zichzelf in posities die het bijna onmogelijk maakt dingen te doen. Weglopen als je ze wilt opzadelen, knabbelen als je wilt aansingelen, wegdraaien of hun hoofd omhoog houden als je het hoofdstel om wilt doen, op je voet gaan staan voor je op wilt stappen, bewegen en lopen als je een voet in de stijgbeugel wilt doen, wil de schuur niet uit.....uh, oh. Zal dit allemaal onderdeel zijn van een groot plan om het roofdier op te laten geven?!

Je moet zijn gedachten zien te veranderen. Door interessanter te worden, minder voorspelbaar, minder bazig en geobsedeerd door perfectie te zijn,  zul je merken dat je paard je aardiger zal vinden, meer op jou zal afstemmen, meer moeite voor je zal doen en een meer positieve attitude ontwikkelt. Hij zal in feite staan te popelen om je te zien en te gaan spelen. Voor sommige mensen komt verbeelding vanzelf terwijl voor anderen, zoals ik, niet. Ik had een verbeeldingsbypass! Ik moest leren meer verbeeldingkracht te hebben en gelukkig dat Pat's programma dat in zich heeft met de Seven games - De Seven games met een obstakel! Door in categorieën te denken zoals zijwaarts,  Driving , Yo-yo ..... maak je vrij snel interessante puzzels voor je paard met een obstakel. In plaats dat je paard de aanname maakt dat hij over een boomstam moet springen of zijn voet erop moet plaatsen, kun je hem zijwaarts erover of voorlangs laten gaan, hem er achteruit naartoe laten lopen of hem in zone  3 of 4 of 5 er omheen drijven. Zie je het voor je?
Het belangrijkste is om te spelen, spelen, spelen. Zodra het op werk lijkt, zal je paard op je afknappen, maar als je de spirit van het spel door kunt laten gaan en beloningen en momenten van rust, zul je merken dat zaken als een vliegende wissel, appuyementen, sprongen en stops plezierig worden in plaats van druk.

Moedigen traktaties geen slecht gedrag in paarden aan?

....Alleen als je ze gebruikt om ze om te lokken en als je de Seven games niet kent. De Friendly game is de belangrijkste van de Seven games en de andere zes zijn ervoor om je paard te laten bewegen. Als we de dingen uit balans laten raken dan verslechtert de relatie omdat we, of veel liefde geven aan onze paarden en hem nooit iets interessants laten doen, of we laten ons paard van alles doen en geven hem niet genoeg liefde. Het is een fijne balans en het geheim van Horsemanship! Door meer inzicht we krijgen, hoe we leren de balans te vinden voor de Horsenality waar we mee te maken hebben... hoeveel liefde, hoeveel variatie, hoeveel consistentie. Paarden begrijpen geen bestraffing en ze kunnen niet goed met druk omgaan. Met honing vang je meer vliegen dan met azijn, dus als je merkt dat je de hele tijd gefrustreerd raakt of je paard een tik geeft als hij aan je knabbelt, kun je beter met de honing beginnen! Respect moet je verdienen door de persoon te zijn waar je paard mee om wil gaan, niet door hem veel te slaan. Je moet er voor zorgen dat dit Left-Brain paard je aardig vindt en door de rangorde van zijn behoeften te begrijpen weet je dat spel en voer een hoge prioriteit hebben. Met spel creëer je respect, en met voer ontwikkel je stimulans. Agressieve paarden hebben geen tik nodig, zij hebben meer liefde nodig. In honderden demonstraties over de hele wereld heb ik Pat met deze paarden gezien. Het laatst wat Pat zou doen is de baas over het paard spelen, het lijkt erop of hij helemaal niets met het paard doet en toch verandert het paard dramatisch snel. Hij doet het tegenovergestelde van wat het paard verwacht en dat zal het paard intrigeren...."Hé, dit mens is anders! Hij is interessant! Hij is provocatief en leuk!"

Soms als studenten door hun paard gebeten worden als ze de singel strakker aantrekken, vertel ik ze dat ze hun paard een wortel moeten geven als hij zijn oren in zijn nek legt en zijn hoofd begint om te zwaaien. Natuurlijk produceert dit veel schokkend commentaar en ongeloof. "Zal dat hem niet aanmoedigen om te bijten, is dat geen beloning?" Nee, je verrast hem door het tegenovergestelde te doen van wat hij verwachtte, dus zijn attitude naar jou toe zal veranderen. Het gaat niet om de singel, het gaat over hoe hij over jou denkt. Als iemand die je niet aardig vindt, je iedere keer chocolade brengt en je oprecht complimenteert, hoe lang denk je dat je slecht over deze persoon zult blijven denken? Paarden veranderen en vergeven snel, wij moeten alleen de eersten zijn die veranderen. In tegenstelling tot honden die van ons houden ongeacht ons gedrag, zijn paarden erg conditionerend.

Waarschijnlijk het grootste probleem is het omgaan met de zogenaamde experts om je heen. Zij vertellen je dat dit fout is, dat je je paard verwent en dat het geen serieuze Horsemanship is om de hele tijd met je paard te spelen. Een woord van advies.... Luister niet naar hen! Kijk naar de verandering in je paard. Hij is degene op wie je indruk moet maken!

                                  

Natural horsemanship is een natuurlijke benadering om je paard te trainen.

Natural horsemanship instructeur Humphrey Dirks.